Dag 41, 12 km och målgång i Virojoki

Sista dagen på min paddling och jag hade bara 12 kilometer kvar i viken upp till Virojoki. Finland på ena sidan av viken och Ryssland på andra sidan. Jag vaknade till vackert väder men jag visste att sämre var på väg så jag snabbade på för att se till att jag hade allt på plats i kajaken innan det bröt ut. Allt flöt på bra (man kanske har lärt sig något under de här 120 dagarna i alla fall) och jag paddlade ut från campingen i Hurppu vid niotiden. Jag såg ärligt talat sträckan upp till Virojoki mest som en transportsträcka och jag hade inte förväntat mig att jag inom fem minuter på vattnet skulle hamna mitt i ett slagsmål mellan en säl och ett gäng fiskmåsar. Sälen hade fångat en fisk och nu ville måsarna också vara med och dela. Eftersom sälen var upptagen med att försöka mota bort fiskmåsarna så la den inte märke till mig och jag kunde obemärkt glida upp bakom den. Jag var väl cirka 15 meter ifrån dem och sälen var uppe och nafasde efter måsarna men när jag till slut kom på att jag borde försöka ta en bild så dök den så klart. Den kom dock upp igen en liten bit bort men jag lyckades inte heller nu fånga den tillsammans med måsarna… Hade blivit en riktigt bra bild!

Efter ett tag började det blåsa upp och det kom även lite regn. I viken kunde jag dock paddla på skyddat men jag är riktigt glad att jag hann så pass långt som jag gjorde igår, det hade nog varit riktigt tufft att ta sig fram längre ut idag. Hade känts surt att bli inblåst så nära slutmålet också…

Jag paddlade vidare upp i viken och jag tog också en liten avstickare in i gränszonen som var tydligt markerad med stora gula sjömärken. För att ta mig in i Virojoki paddlade jag genom en stor vass och sen upp längs ån som går rakt genom samhället. Starx före 11 var jag så slutligen framme vid mitt mål och inte många minuter senare rullade det in en röd Golf med takräcke. Det var Henrik Westermark som är ansvarig för det blåvita bandet här i Finland. Han hade lovat att komma och möta upp mig och han hade även med sig en flaska champagne och det blev en riktigt trevlig stund där i regnet. Kändes förstås fantastiskt skönt att vara klar och även riktigt härligt att bli mött av någon.

Efter att min målgång firats och fotograferats så fick jag byta om och vi la upp kajaken på taket på bilen. Sedan bar det av tillbaka mot Helsingfors. Det blev naturligtvis mycket kajakprat i bilen och det var gött att få prata av sig lite med någon som varit med om samma sak. Vi stannade även och åt lunch och Henrik passade på att ställa några kompletterade frågor till en artikel som han tänkt skriva om mig och Erik som paddlat det blåvita bandet nu under hösten. Stort tack för allt Henrik och det ska bli intressant att läsa artikeln!

Kajaken är nu lämnad på speditionsfirma för vidare transport hem till Stockholm och jag är åter hemma hos min kusin Rut och hennes familj. Jag sa ju att det bara skulle bli skönt att bli klar men det är klart att det också känns lite märkligt. Ska försöka sammanfatta turen lite här någon gång under de närmaste dagarna så titta in igen även fast jag är klar. Det kommer mera!

58 svar to “Dag 41, 12 km och målgång i Virojoki”

 1. Gun Pettersson Says:

  Stort grattis från både Lasse och mig här i Lundsbrunn! Vi har följt din resa (blogg) med stort intresse under hela sommaren. Roligt att allt har gått bra!

 2. Erik B. Jørgensen Says:

  Tillykke med turen og mange tak for selskabet de mange dage vi roede sammen.

 3. johan Says:

  Grattis!!!!följt bloggen varje dag.

 4. Bengt Larsson Says:

  Hej Peter och GRATTIS nu även till det finska blåvita bandet – BVB!
  Mycket trevlig och intressant läsning på din blogg under fyra månaders tid (inklusive det svenska HBB) – som en hel roman!
  Hälsningar Bengt i HBB

 5. skaerack Says:

  Stot Grattis från Eva-Stina och Håkan.Bra gjort!!!!!.

 6. skaerack Says:

  Hurrraaaa o Grattis!!! Bra gjort säger vi Eva-Stina o Håkan!

 7. John Lundqvist Says:

  Grattis Peter! Fint att allt gick bra. Jag var faktiskt lite bekymrad då jag såg vilket väder du skulle möta under slutet av projektet.
  Allt gott när du nu återvänder till en ny tillvaro! Det tar sin tid att vänja sig vid nya rutiner.

  Kusin John

  • Peter Says:

   Jag hade tur med vädret även de sista dagarna och lyckades hålla undan från de värsta höststormarna. Nu är jag hemma igen men jag kommer nog försöka hålla rutinerna ifrån mig ett tag till. Hoppas ni har en fin höst i Helsingfors!

   /Peter

 8. Gert Göransson Says:

  Grattis, du är en äkta äventyrare!
  Din blogg har varit trevlig att följa, kommer att sakna den läsningen nu. Men kanske fortsätter du den resterande biten av Östersjön runt nästa år?
  Långfärdscyklisten Gert

  • Peter Says:

   Haha. Man ska aldrig säga aldrig, så kanske det. Hoppas att din rehablitering gått bra och att du är på fötterna igen. Hör av dig när du ger dig ut på nästa tur!

 9. Lena Lindgren Says:

  Skönt att allt gick bra. Har varit roligt att följa dig och se alla vackra bilder. Du har gett Finland ett nytt ansikte, för min del. Vilket blir ditt nästa projekt? Det blir intressant att se din summering av turen. Välkommen åter till vår ö!

  • Peter Says:

   Hallå Lena! Vet inte riktigt vad som händer härnäst men jag hör av mig när jag vet. Tack igen för fikastunden i solen på er veranda. Definitivt en av de finaste stunderna på turen! 🙂
   /Peter

 10. Peter Sjöblom Says:

  Grattis Grattis ! strongt gjort 🙂

 11. Östen Says:

  Bra jobbat, vilken prestation! Grattis från Yvonne och Östen

 12. Jonas Says:

  Grattis, bra paddlat. Det har varit kul och inspirerande att följa med på ditt äventyr via bloggen.
  Jonas

 13. Sverre Slotte Says:

  Fint jobbat, Peter! Grattis till bandet!

 14. Steve-O Says:

  Grattis! Tack för bloggandet, har varit kul att läsa!

 15. Kristian Says:

  Stort grattis! Har varit kul och inspirerande att läs bloggen.
  /Kristian

 16. Mathias Wilhelmsson Says:

  Grattis!

 17. Peter Johansson Says:

  Grattis! Jag är otroligt imponerad av din prestation. Tack för att vi bloggläsare fått följa med på din resa.

 18. Sven-Olof Nordlund Says:

  Verkligen en imponerande insats. Det har varit trevligt att läsa din välskrivna blogg. Tack också för alla fina bilder, speciellt kul var det att få se några bilder från Kotka där vi bodde i 9 år!
  Din kusin Sven-Olof i Bryssel

 19. Eckermark Lars Says:

  Grattis till en lysande prestation och för fina bilder med en intressant blogg.
  Lars o Birgitta i Baskemölla

 20. Anna Sjödin Says:

  Hej Peter. Grattis till blå bandet och blåvita bandet! Vilken prestation! Tack för att du förlängde sommaren för mej. Jag har läst din blogg sedan du började vid svensk/norska gränsen. När du fortsatte paddla in i Finland fanns sommarkänslan kvar ett tag till. Lycka till i framtiden.
  Anna

 21. Therese Iversen Says:

  GRATTIS!!! ;o)

 22. Ami Says:

  Varma gratulationer till din målgång! Visst är det läckert att resor inte alltid tar slut där/när man tror!
  Tack för att du delat med dig av din färd både med ord och fina bilder. Och vi i publiken vill gärna följa din blogg nästa gång du ger dig iväg. För du blir nog inte ”hemma” så länge eller hur? 😉

 23. Fredrik Says:

  Grattis! Underbart skriven blogg också, med funderingar och reflektioner utöver själva Äventyret. Tyvärr hittade jag den när du hade två dagar kvar – hade varit kul att ha som ”motivationsläsning” varje dag ”live”. Inga funderingar på omstart… ? 😉

  Imorgon vankas det egen höstpaddling, dock på en lite lugnare insjö!

 24. Mats Matte Lundberg Says:

  Stort grattis grabben! starkt jobbat gillade att följa din blogg du tog det som det va ett äventyr å gav en frisk vind i frilufslivet. Underbart å kul att du endå hade bra tur allt som allt med väder å allt!

  /Mats

 25. Mika Scheinin Says:

  Grattis Peter och tack för en trälig blogg. Jag har läst med intresse varje dag sedan Tvärminne. Mvh, Mika

 26. Andreas o Kattis Says:

  Grattis Peter! Vilken prestation! Vi är mäkta imponerade! Kram

 27. Danne Says:

  Imponerande och mycket bra jobbat:)

 28. Anders DALA Svanberg Says:

  grattis till din målgång å på en underhållande resa önskar Anders svanberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: